Semua Tentang Pengambilan Kontraktor Rumah Untuk Projek Pengubahsuaian

Rumah adalah di mana hati kita terpaut. Inilah sebabnya mengapa seseorang termotivasi untuk melakukan yang terbaik apabila hendak merenovasi semula rumah mereka.

Ia memerlukan banyak masa dan usaha kerana pembentukan semula rumah adalah sesuatu perkara yang serius kerana hasilnya adalah kekal.

Walaupun seseorang boleh menyiapkan sendiri dengan sepenuhnya idea-idea reka bentuk, belanjawan, dan hiasan dalaman, menyewa kontraktor rumah boleh menjadi tugas yang sukar dan memerlukan perhatian terhadap perkara di bawah ini:

1) Dapatkan Saranan

Kawan dan keluarga boleh menjadi sangat membantu semasa mencari kontraktor rumah. Mana-mana ahli keluarga atau kenalan yang baru-baru ini yang membuat pengubahsuaian mesti membuat banyak penyelidikan tentang pengambilan kontraktor rumah dengan hasil kerja yang bermutu.

2) Panggil Setiap Satu

Selepas senarai dibuat dan penyisihan dilakukan berdasarkan saranan rakan dan keluarga, anda mesti memanggil setiap kontraktor rumah dan menjawab soalan-soalan yang anda rasakan penting untuk rumah anda.

3) Lihat Pada Hasil Kerja Lepas

Satu lagi perkara penting yang perlu dilakukan ialah melihat semua projek pengubahsuaian yang telah disiapkan oleh kontraktor rumah yang disenarai pendek pada masa lalu. Ini memberikan gambaran yang adil tentang kualiti kerja yang dilakukan oleh kontraktor. Lebih-lebih lagi, ia juga membincangkan mengenai pengalaman kontraktor rumah dan keupayaannya untuk menyampaikan projek dengan tepat pada masanya.

4) Buat & Tandatangan Kontrak

Kontrak bertulis sentiasa disyorkan untuk memastikan anda tidak ditipu. Kontrak ini biasanya diurus oleh kontraktor rumah ketika datang ke pengubahsuaian rumah.

Anda mesti meneruskan semua butiran kontrak dan mendapatkan pembetulan yang dibuat sekiranya mereka mendapati percanggahan dengan tarikh akhir, kewangan atau jadual kerja.
Hanya menandatangani kontrak tanpa meneruskan butiran akan membawa masalah di kemudian hari.

Kontrak mestilah mempunyai butir-butir berikut yang dinyatakan secara ideal-

  • Harga dan jadual pembayaran.
  • Skop kerja secara spesifik.
  • Pelan tapak.
  • Jadual tugas tugas utama setiap hari..
  • Waranti.
  • dan sebagainya

Tetapkan Jadual Pembayaran

Semasa melalui kontrak, salah satu maklumat penting yang perlu diberi perhatian ialah jadual pembayaran yang perlu diputuskan oleh persetujuan bersama kedua-dua pihak.

Adalah penting untuk dibincangkan dan datang ke titik perjanjian dengan kontraktor rumah mengenai jadual untuk mengelakkan sebarang percanggahan dan/atau kelewatan yang mungkin berlaku di peringkat akhir pengubahsuaian.

Selamat renovate rumah. Semoga bertemu dengan kontraktor rumah yang boleh dipercayai. Boleh lihat senarai kontraktor pembinaan di sini.

Rekomendasi kami? Kami amat sarankan anda membuat ubahsuai rumah dengan rakan niaga kami ini, Madana Interior Design & Renovation. Layari laman web mereka di https://www.madana.com.my/